Wat kost wonen?

Energie en water
Onder energiekosten vallen de kosten voor het verbruik van gas, elektriciteit en water, plus de kosten die u betaalt voor de meters (vastrecht). Op de website van het NIBUD kunt kunt u vinden hoeveel u gemiddeld aan energiekosten kwijt bent.  In Nederland kunt u zelf uw energieleverancier kiezen. Via de website energievergelijker.nl kunt u uitzoeken welke energieleverancier voor u het goedkoopst is. U waterleverancier kunt kunt nog niet zelf kiezen.

In een serie van ETV.nl ziet u hoe u bewust, zuinig en veilig om kunt gaan met gas, water en elektriciteit. Op de oefenwebsite kunt u vragen over energie beantwoorden.

Verzekeringen
Wanneer u een huis huurt is het van belang dat u een goede inboedelverzekering heeft. Hiermee verzekerd u alle spullen die in de woning aanwezig zijn. Belangrijk hierbij is dat u een juiste inschatting maakt van de waarde van uw inboedel, dit voorkomt onderverzekering of oververzekering
. Als u bent onderverzekerd bestaat de kans dat u in geval van schade niet alles vergoed krijgt. Bij oververzekering betaalt u teveel premie. Op de website verzekeringssite kunt u inboedelverzekeringen vergelijken.

Reinigingsheffing en rioolrecht
De reinigingsheffing heft de gemeente om de kosten van afvalverwerking te betalen. Het rioolrecht dekt de kosten die de gemeente maakt voor de rioolvoorziening. De hoogte van deze heffingen zijn meestal afhankelijk van het aantal personen in een huishouden. Alleenstaanden betalen vaak minder dan twee- of meerpersoonshuishoudens.

Heffingen van het waterschap
Voor kosten van waterzuivering en waterkering (door bijvoorbeeld dijken) betaalt u heffingen aan het waterschap. De waterzuiveringsheffing en de ingezetenenheffing betaalt iedereen. De hoogte van de waterzuiveringsheffing is afhankelijk van het aantal personen in uw huishouden. De omslag gebouwd is een heffing voor eigenaren van een koopwoning. De hoogte van deze heffing is afhankelijk van de WOZ-waarde.

Internet, bellen en televisie
Totaalwijzer.nl vergelijkt alle abonnementen waar internet, digitale televisie en telefonie bij inbegrepen zijn. Alle kosten worden in de vergelijkingen meeberekend, dus ook het kabeltelevisie abonnement en de telefoniekosten.

Websites

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*